Många alternativ

Ditt hus kan ha alla väggar, fönster, dörrar och tak på plats, men om det inte har en användbar uteplats kommer du tveklöst att sakna något väsentligt under vår, sommar och höst. Om du inte har lyckats lista ut hur du ska göra med din trädgård, och du inte vet var du ska börja, följer här några tips och idéer som hjälper dig att designa den perfekta uteplatsen eller uterummet för ditt hem.

Fundera först på vad du kommer att använda uterummet till. Vill du ha möjlighet att använda det även under tidig vår, sen höst, eller rent av på vintern? I så fall krävs isolering i någon form. Ska uteplatsen vara fristående eller ska den byggas i anslutning till huset? Andra frågetecken är material, storlek, och format.

Inglasning

En inglasad uteplats med skjutbara eller vikbara glasdörrar gör naturligtvis mycket för ditt hus. Istället för en vanlig altan blir den mer som ett extrarum i huset, med fördelen att du åtminstone till viss del befinner dig utomhus. Det är också något som förlänger sommarsäsongen ordentligt – du kan till och med se till att uteplatsen kan användas året runt i form av en vinterträdgård.

Att glasa in sin uteplats har blivit lite billigare med åren, men det är fortfarande ett relativt dyrt projekt. Samtidigt har du igen utgifterna i form av en ökning av fastighetens värde. En annan faktor som påverkar prislappen markant är förstås också vilken typ av glas du väljer. Det är stor skillnad i pris på exempelvis enkelglas och isolerglas; infästningar i aluminium, trä o.s.v. En vinterträdgård blir därför betydligt dyrare, men också betydligt mer användbar.

En nackdel med inglasning är att uteplatsen kan bli alltför varm under högsommaren, men lite större skjutpartier och vikpartier ger dig flexibilitet och möjlighet att ventilera under de varmaste månaderna. 

Friggebod – fristående uterum

Ordet friggebod associerar många till små skjul eller gäststugor i miniformat, men de kan precis lika gärna vara fristående uterum i exklusiv design. Den stora fördelen är att friggeboden inte kräver bygglov. De övre gränserna är 15 kvm yta respektive 3 m höjd till taknock, vilket innebär att det går att bygga ett relativt väl tilltaget uterum utan att ansöka om bygglov. Däremot kan det behövas tillstånd av grannarna om det byggs närmare tomtgränsen än 4,5 m. Se i så fall till att få ett skriftligt tillstånd som fortsätter att gälla oavsett om konflikter uppstår eller om grannhuset byter ägare.

Prismässigt kan friggebodar variera i lika stor utsträckning som den tidigare nämnda typen av uteplats – allt beror på storlek, isolering och andra materialkostnader.

Materialval

När du vet var din uteplats kommer att placeras och hur stor den ska vara är det dags att bestämma vilka material du ska använda. Det är viktigt att se till att ditt hus matchar ditt uterum, i synnerhet om det byggs i direkt anslutning till din befintliga fastighet. Övergången mellan inomhus- och utomhusutrymmet behöver vara smidig och snygg för att du ska bli nöjd med resultatet.